Preferred English, please click!

Hout- of linodruk

Houtsnede/druk (lino) is een hoogdruktechniek, wat niet wordt weggesneden, wordt afgedrukt. De hoogliggende delen worden dus afgedrukt. Deze techniek heeft al een zeer grote historie en is één van de oudste grafische technieken.

Hout is een stevig en taai materiaal, wel in verschillende soorten en hardheid. Het karakteristieke van een houtdruk is de nerf. Alle houtsoorten zijn in principe geschikt. Triplex, multiplex of M.D.F. zijn goed te gebruiken. Zachte houtsoorten als beuken- of kersenhout worden ook veel gebruikt. Een ander materiaal is Linoleum een wat gemakkelijker materiaal, is zachter.

De tekening komt feitelijk in spiegelbeeld op de plaat, deze gaat rechtstreeks erop. Dit moet je wel goed van te voren bedenken, zeker met tekst! Wat je weg snijdt, blijft op papier staan, er is geen weg terug, weg is weg. Wat niet wordt gesneden heeft dus een kleur.
Afdrukken op etspapier en Japans/Chinees papier zijn gebruikelijk.

In tegenstelling tot vroeger zijn er nu veel houtsneden in meerdere kleurendruk. Voor elke kleur is dan een plaat nodig, men maakt dan een sluitwerk. Een andere manier is de Picasso of zelfmoord-manier, dan blijft men op één plaat werken en blijft er niks meer over van de plaat, behalve de laatste kleur.

Werkwijze:

Tekening maken op de plaat vervolgens met  gutsen de lijnen en/of vlakken op de plaat wegsnijden die op de afdruk wit/kleur moeten zijn/blijven. Wat niet weggesneden is krijgt een kleur blijft.
Inkt op de plaat met rol opbrengen en afdrukken. Er zijn speciale persen om lino- en houtsnede af te drukken, dit kan ook goed op een etspers. Een  andere techniek die gebruikt wordt, is de lepeldruk. Men legt dan het papier over de plaat met inkt en gaat vervolgens met de bolle kant van een lepel, de inkt in het papier drukken.